MEDIA

Capacitatea de concentrare în fotbal este una dintre cele mai importante abilități pe care trebuie să le dezvolți ca jucător


Autor: Giani Boldeanu,

sport mental coach la GB SPORT PERFORMANCE 

    Daca sunteți pe terenul de fotbal și mintea voastră rătăcește în altă parte, nu veți putea juca la capacitatea voastră maximă. Concentrarea este capacitatea de a acorda întreaga atenție jocului, fără a fi distras de factori externi, cum ar fi publicul sau zgomotul de fond, și de factori interni, cum ar fi discuțiile negative despre sine sau problemele personale și familiale.Pentru a avea succes, trebuie să vă concentrați asupra jocului sau asupra sarcinilor de antrenament - asupra a ceea ce este relevant în acel moment, nu la altceva.

   Creierul și corpul dumneavoastră sunt interconectate. Dacă vă concentrați asupra jocului, corpul dumneavoastră va îndeplini sarcinile așa cum va doriți, fără greșeli. Atunci când sunteți concentrat, puteți, de asemenea, să reduceți riscul de accidentări prin evaluarea și evitarea acțiunilor care le pot provoca.Prin natura sa, creierul uman rătăcește - acest proces este cunoscut și sub numele de a visa cu ochii deschiși. Acest lucru vă poate ajuta uneori în ceea ce privește creativitatea, dar de cele mai multe ori provoacă distragerea atenției. Îl putem controla într-o oarecare măsură. Dar în timpul meciurilor sau al antrenamentelor, majoritatea jucătorilor întâmpină dificultăți în a se concentra din cauza unor factori interni sau externi.

   Pentru a vă putea concentra în timpul meciurilor sau antrenamentelor, soluția evidentă este să nu vă gândiți la problemele personale sau de familie și să încercați să le lăsați deoparte în timp ce jucați și veți avea performanțe mai bune. Desigur, nu este întotdeauna atât de simplu să îți limpezești mintea, dar în cele din urmă devine un obicei să te concentrezi pe sarcinile pe care trebuie să le faci in timpul jocului, în locul problemelor tale personale.Încercați să vă rezolvați toate problemele din afara terenului de îndată ce este posibil pentru a vă lăsa mintea liberă de stres. Cu cât păstrați mai mult timp problemele nerezolvate, cu atât mai mult vă vor afecta capacitatea de concentrare.În timpul meciurilor, o mulțime de jucători se concentrează pe ceea ce nu vor să se întâmple în timpul jocului. Le este teamă să rateze aruncări, să blocheze adversarii și să paseze. Pentru a-ți îmbunătăți concentrarea, ar trebui să te gândești doar la ceea ce este relevant pentru tine și pentru performanța ta sportivă. Ar trebui să ignorați spectatorii care țipă la voi în timpul jocului. Ar trebui să ignorați deciziile incorecte ale arbitrilor și să acceptați deciziile și criticile pe care vi le face antrenorul.

   Trebuie să învățați să va relaxați înainte și după competiții folosind tehnici de respirație, ascultând muzică, citind cărțile tale preferate și efectuând relaxarea progresivă a mușchilor. Una dintre modalitățile prin care puteți fi mereu concentrați în timpul jocurilor și antrenamentelor este să vă puneți aceste întrebări:Unde este mingea? Unde te afli pe teren? Unde se află adversarul? Ce ar trebui să faci în continuare? De ce ar trebui să faceți asta? Pentru că, uneori, atunci când sunteți departe de acțiune și așteptați o pasă, mintea voastră tinde să se concentreze pe altceva, cum ar fi pasa sau șutul pe care l-ați ratat sau strigătele din partea publicului, antrenorului etc.Făcând acest exercițiu de fiecare dată când nu aveți mingea sau când nu sunteți implicat în acțiunea jocului, veți  fi mereu concentrat și pregătit - nu vei fi prinși nepregătiți.Repetând acest exercițiu, va deveni o obișnuinta, îl veți face automat fără să vă mai gândiți.


   Daca doriti sa faceti mental coaching pentru a va imbunatati performanta sportiva , puteti sa ne contactati la adresa de email

info@gbsportperformance.com

sau la numarul de telefon : 0044 0758 4247887

pagina noastra de web este  www.gbsportperformance.com